Tartalom
VB Club 12
 
Közérdekű Információk
 
Tudtad-e ...

...hogy még működik a honlap?

 
Irkák
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Képzelt képriport egy képzelt országból
 
Chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Impresszum

A VB Club 12 hivatalos honlapja. Szerkesztők: Farkas Balázs, Nagy Gergely Józsi E-mail : vbclub@citromail.hu

 
By

Fabrika Mór
       By
      2017 MÁV-Odüsszeia

 Író szava az előfizetőkhöz, kik 2007.12.17-n veszik majd kezükbe a Sóti Közlönyt: Esetleg meglepve tapasztalhatják, hogy Szindbád már ötödik útját teszi meg, holott eddig még csak az elsőnél, illetve másodiknál tartott,- miket a tisztelt előfizetők 2007 SZE. 08-án, s 14-én olvashattak. Mentségül jelzem, hogy írásom folytatását nem terveztem, azonban a www.VBClub12.gportal.hu internetes oldal lelkes fiatal gárdája további utakat kért tőlem, így jelent meg november 30-án a harmadik és második út- Madzsar atom címmel.

      ötödik út

 Bay-t látni télen, fagyott ablakokkal,a jégcsapos tetővel, kalákával: jegyez hirtelen múló VBO-látogatást (esetleg következményekkel). Ülni Bay-n ülni (ajtótól harmadikpáholy legszerencsésebb: jelzőoldalt, menetiránynak háttal)- s látni kellemetes leányzót: bakterböjtkor: -90-es lutrin 37-et, 52-t meg tedd! egyébkor: vágányzár ( ahány hamis foga volna a leányzónak,- annyi óráig).- ( Mázsavár Béla: Godisai kalendáriom az 1972 esztendőre, s az vasuti álmok jegyzéke).

 Immáron megjött tavasz, megszerelmesedtek az állatok, s mint az Ó utcai leányok dagadtak a fák-bokrok rügyei. Húsleves módjára gőzölgött a táj, s Szindbád, hacsak egy kerítés mentén loholó kutyát meglátott, a Ménesgazdára gondolt- bej régen is láttam én azt!
 Az óra mutatója éppen hogy csak elhagyta a hatost, mint gyík a nohabot Tárnokon, útra keltek immár a Veres Medve vendégei, a rút, gurgulya arcú kocsmáros kimérte az utolsó palack minőségi veresbort is pókhálós palackjaikból, eh, ugyan mikor is volt az minőségi? Veresnek Vak Béla ha látja, de biz, már a csiger is bor azért! A lomha folyó felett fölkel a szőke nap, s az égkék,- áprilisi vasárnapokon látni talán ilyen eget, mikor az embernek utazhatnékja támad- városból falura, faluról városba, leginkább persze azok utaznának, kiknek mérleg jegyében álmuk kulcsa, s semmi eséjyük kinyerni azt...,-  kocsi ablakán Szindbád régmegholt édesanyja kopogtatott, -kitől kicsiny szőlejét, földjét örökölte Tolnában.
 -Eh, ki az? Most már ugyan nyugodtan benyisson, bárki fia volna is (még inkább, ha leánya)- egy kevés nyíri vinkó maradt még talán az asztalon!
 Őszhajú bácsika lépett be, a postások zöld egyenruháját viselte. Száz éve talán még borbélynak ment volna el, s a fehér habot szántó pengén- mint alagútban a szili a diósgyőri sineken,- csillant volna a lámpák fénye; végigjárta volna a Nagymező utcát, s végigberetválta volna az éjszakázó skribákat, lumpokat a szeparékban.
 -Postája érkezett, nagyságos úr! A hajnali sóti személlyel érkezett, s gondoltuk, még früstök előtt bizonyosan örömmel olvasná.
 -Valóban! Lássuk hát a pakkot! s Szindbád olymód bogozta ki a barna csomagolópapírt Békés ( Vésztő) téli gokartjai (miket Szindbád karácsonyi üdvözlőlapokon látott) módjára átszelő fehér cukorspárgát, mintha bimbódzó leány fűzőjét, s a Bp-expresszkocsik morzsaszín kárpitjaira emlékeztető ívpapírt. mint hét tengerek térképét- hajtotta előbb ketteted, majd egyrét. -Látom, Sót megint a mi kezünkön van, másképp hogy is kaphattam volna meg a Siebenberger Zeitungot? Hadd lám, van e itt valami cikk F.M. jelzettel?
 -Tudja nagyságos úr, én már csak jobban szeretem az Á.S. szignálta verseket, magyaros búsongókat.
 -Való igaz. Egyébként úgy hallám, ez az Áregy Selym még tán Dukk-Dukk Bandinál is nagyobb költő volna, megiszik igaz, napjában 7 liter veres bort is, egészségére váljék!
 -Igen ám nagyságos úr, de Fabrika Mór urunk sem adja napi 2-1 liter alá!
 -Gyermekbeszéd! Mit jön az 1-2 akár csak az 5-hez- úgy hírlik ennyi bort ivott volna Szobi Dániel főszerk úr, még annó skriba korában a "Medvésző báró"-hoz címzett kocsmában,- milyen kár is, hogy bezárták azóta! Node valóban! A Zeitung ugyan itten volna, de a Közlöny meg hol is maradt? Biz régen olvastam én Áregy Selym legújabb verseit (Óda Budapesthez- vagy miféle címmel hozták le, s zengő újmagyaros héthuszonegyesekben íródott... ), ki tudja, költ e még egyáltalán?
  -Kapitális tévedés történhetett csak, nagyságos uram! Ugyan miképp ne jelent volna meg a Közlöny, ja a Zeitung igen,  s ugyanazok szerkesztik- Áregy Selym versei maradnak csak ki az utóbbiból.
 -Való igaz, Dániel úr! S vajon meg vannak e még Sótot a "Mezei metróhoz" "Víg vájárhoz", s "Burg Bastillehoz" címzett kávé ( s egyéb ital) mérések? Oda úgy tudom, mindig is jár a közlöny, lévén a szerkesztőknek törzs helyei!
 -A "Burg Bastille"! S vajon énekel e még ottan Monosfás Cecillia?
 -S vajon isznak e még a "Mezei metró”-ban kenőpálinkát? Node, induljunk, Dániel bácsi, a személy Budáról már elindult, úgy látom, s nékem is kell vagy két óra, míg leérek a vasúthoz! Hely, ez a kutya sztrájk!- tíz éve nem fordul már meg a sárga (szárnytalan) Ikarusz a "Fő utca 1"-hez címzett korcsma előtt; s már a vasutak menetrendje sincsen , hogy azt lapozva keresse ki a késsel- villával megjelölt stációkat- igaz azt már akkoriban sem volt érdemes megtenni, mikor még nem sztrájkoltak a menetrendszerkesztők,- a miskolci, s a soproni "Kőnig Mathias" volt tán a két utolsó restauráció a vasutak pályái mentén, hol a fáradt utas ehetett- ihatott.
 A fák úgy suhogtak, mint intézeti leányok szent Mihály Váci utcai bazilikájában gyóntató atyjuknak, ha éppen huszárral álmodtak volna- ugyan mikor is álmodtak volna bárkivel is- talán még velem sem- morogta Szindbád ( ekkoriban úgy érezte, a nők fele a juss murmurandi maradt már csak meg már- hiába, felfalták a nők, mint Turi Danit). Már az állomásoscska másodnév- adó falujában kaptatott felfelé a hágóra (hol csárda várja a megfáradt vándort, s azt, kit már három falu kocsmáiból is kitiltottak), s egy kertből fiatalok mulatása zajgott ki- mit is tudják azok! A füredi Annabálon szól a zeneszó- itt is, s ez a nájmódi ének fülemnek nem túl kedves! Inkább jönne egy vén cigány, csak hangja legyen friss, mint a medinai szellők október elején!
 Ugyan, hova is tűntek már a grófkisasszonyok, téeszelnöknék? Hová lettek uraik, gyermekeik- mi maradtunk már, csak korcs utódok? Hova lett mosolyuk, ölelésük, kötelük,- miről csüngtek keményen, s koporsójuk, ha volt? S ki kíváncsi még a bakterlőtte VBO-s története, kit azóta felfaltak a farkasok, valahon a Börzsönyben?
 Lenn a völgyben már látszott a vasút- szerencsére ne folytak most erre, mint a Sziget körül a Duna- végtelen kék kocsik, vagy mint őszi esők után megeredt erdei csermely- egy-egy tehervonat. Fölébredt már az előneves falucska is, IFA-k, ARO-k keresztezték a rozsdásezüst sineket, mitsem félve a sóti gyorstól- ugyan mit is keresne az erre (gyors egyébként sem járt erre már vagy tíz éve); reggel 6:00-kor leindul a személy Sótra, délben fordul vissza, 18:00-kor megint Budáról volna indulása, míg végül éjfélkor indul vissza Sótról. Megpihen az minden városban, városszélen- a restikben hányszor is várta Szindbád a selyem-s egyéb textil üzemekből hazatérő asszonyokat régesrég,- falvaknál, tanyákon, s a csomópontokban bevárja a kis piros HÉV-eket, s fele útján megállapodott Szindbád állomásocskáján is.    
 A kis állomás úgy fogadta Szindbádot, mint vagy százharminc éve minden más utazót,- ha mindenki sztrájkol is, a szentlélek mégsem- hogy másképp nem maradt volna egyébként kezemben sem az ajtó, sem a kilincs? A falat mindenféle ragaszok díszítették, dohányzási tilalom a német s osztrák vasutakon, Romániában, H-start kedvezmények, s menetrendek, mik még jó tíz  éve voltak érvényben a 40-es vonalon.
 Kopogtatott a fehérmázas vaskeretű ablakon- telente tavakon fagy ilyenre a jég,- a jólfűtött (wohltemperiertes) irodában látni lehetett, mint állott fel udvarlójával fojtatott sztrájkolásból a forgalmistahőgy- tán azóta nem házasodtak még össze, hogy sztájkra léptek az anyakönyvvezetők,"- Mit parancsol az úr?" -kérdé.
 -Meg van e vaj a vasút Sótbánya s Bátaszék között?
 -Minek is bontották volna fel egyébért Tata s Herceghalom közt a második vágányt? még valahol Békésben kocsit is szereztek, de ezt majd úgyis elmesélik ott majd az úrnak a kalauzok, mint ahogy ez már csak szokásban van arrafele.
 -Kettőszáz kilométernyi jegyet kérnék akkor, első klasszikára.
 -S merre?
 -Kik maguk nekem, hogy megszabják nekem, merre is utazzak! Akkor hát innen Nagyhajmáson át le egyenest Sótra- Sótbányán, s Bátaszéken át pedig Gádorosra,- van ottan nékem egy komám, az majd hazavisz ( úgyis kíváncs új boromra).
 -181 kilométer. Másodosztály...
 -Csakhogy én elsőre kértem...
 A szelvénykövek, mint képes kalendáriomokban hónapok, számolatlan maradtak el Szindbád megett, s állomások, mint Szilveszterek- névnapok- durchmarsok, ( legemlékezetesebbek voltak köztük tán a Nagymező utcai "Bécs városához"- címzett vendéglőben esettek, igaz, hol is már a Bécs városa?"). Szinbád valami ócska régi könyvet olvasott, 2012-ben játszódik (hejh, öt éve volt már biz az, s azóta is csak ez a hadimenetrend! )- egy Makó nevezetű zsokéról írta valami korhely- csak neve végin mit keres a többes szám, aztat ha tudnám? Pedig, eztet a Makó-zsokét biza én is ismertem, a király díjat is elvitte egyszer- hej, hol is vannak már a numeró 46-os villamosok kettős kocsii, mik a Podmaniczky útnak sarkán vártak, Püspökladányi rastaurációbol ha a Derbire igyekeztem.
 Mecseknek vad hegyei közt járt a vonat, mikor zöldparolis határőrök szállottak fel- Busó Jani, Busó Jani, nem kelletek már ide ti, műszakiak! Milyen kedélyes is a háborúzás mostanában! Fél évig mi vendégeskedünk a rácoknál, majd aztán a rácok jönnek ide- akkor lehetne aztán csak finom ebédet, jó bort kapni a "Burg Bastille"-ban,- mikor rác tisztek fizetik a polgárasszonyok vacsoráját; csak az a passzport ne kéne akkor, a jóféle lumpokat Gálosfán túl olyankor sosem engedik...
 Szindbád déltájt érkezett meg Sótra, s csak valami hét óra múlva indult tovább, volt ideje hát bőven a jeles irodalomfiak nyomába erednie. Mezeit, Vígot, Burgot végig járta, a szerkesztőket mégsem találta sehol- átfutotta azonban a Közlönyt- bennne Selymtől csupán csak egy verset lelt- "UD-óda" hirdette címe,- belőle azonban mit sem érte Szindbád- mi az a dió-dad szilici cumi, s ki az a Tiri Sztorka? A Burgot azonban végül is útba igazították Szindbádot- a szerkesztők minden bizonnyal a "Vásárhely" boltozatos termében kell hogy legyenek.
 Már igencsak kimerült volt a nagyságos úr a kereséstől, így örömmel ereszkedett le a "Vásárhely" boltozatos termének fapadjára az egyik zugolyt, honnan azonban szemmel tarthatta a pincért s betérőket. Víg danolva érkezett a literátor kompánia- a turbános Áregy Selym óvatosan lépett szattyánpapucsában- hely, mikor még Szindbádnak is megvoltak, mikor még a grúz határ mellől nem kergették el féltékeny török háremurak!- s a nagy brontesz Fabrika Mór-arca mint a Budafoki "Veres medve" csaplárjáé,- mint magyarok közül Árpád, morvák közül Szvatopluk (mindkettőt a GANZ- Maschine und Waggon Fabrik Budapest-gyártotta, még a második háború előtt...), magasodott ki pocakos költő,- s a Sóti Teáter Szendrő Jóska (akkoriban volt csak egy nagy család a trupp!) óta tán legnagyobb attrakciójában ( Így rendeztek ti)- Hacseket s Sajót alakítottak- színész társa, s őszülő, kissé görnyedt szerkesztő, a rettegett tollú Szobi Dániel, végezetül a lap állandó illusztrátora, tán legnagyobb medálionfestőnk, Velőház Tihamér közül.
 A csapos meghozta a sert, bort, húst, uborkát-, ki mit szokott, hozta máris a pencilust, kutyanyelvet (egy ideig pihentek még ), majd békében hagyta a társulatot. Selym pedig hívogatni kezdte hegy levével múzsát, az egyetlen asszonyszemélyt, ki jobban szereti a férfit, ha az borgőzös. Persze nem kérdéses, legjobb verseit a 13literesDániel-napokon írtak (szokásos olyankor 13 liter bort rendelni, mit a 4-eknek volt kötelessége meginni- az ünnepelt ivott, csak épp már 2l után átadta a másnapi szám szerkesztését a szedőknek, s Fabrikának- míg a maradék 11literen a festővel osztozott a költő.), de már most is beváltogatta szép rendben a kutyanyelveket szerkesztőjénél, mire az újabb pohár bort mért ki néki.
 Mint későn érkezett krakéler, hagyta ott Szindbád a boltozatos termet, igaz semmit sem fogyasztott, semmit sem fizetett. Az állomáson, a második vágányon, honnan a bátai BZ indulása tudva volt, már ott is állott a piros-serszín kocsi, rácsosablakú poggyászkocsival. Erre szállott föl Szindbád, mert szerette volna a csípős márciusi éjszakát duruzsoló olajkályha mellett a támlátlan padon tölteni, hallgatni kalauzok meséjét, mint állították meg valahol messze, hová még a szögedi gyors sem fordázik- baleseti daruval a személyt, parancsoltak le utast, vezért, kalauzt, s hogy azóta része a szolgálati felszerelésnek a mannlicher- ki tudja, mikor támadna kedve az ólmosbotos-fokosos mokány békési parasztoknak visszavívniuk a 217-es Bzmotort? -Értem már a korhelyeket, kiknek igazán akkor esik csak jól a szesz, ha diósgyőri sineken kattognak az acélkerekek, álmodj hát,-álmodj hát,-álmodj hát... igazán jó altató ez, páncélos kalauzokkal álmodom majd, mormolta őrült elméjében, s nem pislogtak már sárgán messzi kis falvak, mikor a kis piros kocsi eltűnt a setét márciusi éjszakában.

      VÉGE
        

        

 
Pontos idő
 
Naptár a 2016-2017. évi menetrendi időszakra
2018. Július
HKSCPSV
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Weit und Breit - Élménybeszámoló
 
Mese egy vasútról
 
Irodalom
 
Kiemelt linkek

A VBClub további képei:

http://indafoto.hu/vbclub/
collections

A MÁV honlapja:

www.mav.hu

A MÁV-Start Zrt. honlapja: 

www.mav-start.hu

A MÁV-Cargo honlapja:

www.mavcargo.hu

A BKV Zrt. hivatalos honlaja:

www.bkv.hu

A Fővinform honlapja: 

www.fovinform.hu

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja: 

www.met.hu

A Közlekedési Múzeum honlapja:

www.km.iif.hu

 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
Tartalom

Légy te is Farmasi tanácsadó! Kötetlen munka, befektetés nékül, minõségi termékek, jó kereseti lehetõség!    *****    Sztárok/Bulvár: Tudj meg friss pletykákat, híreket. Katt!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** Nyereményjátékok *** Kereseti lehetõség *** Vásárolj kedvezményesen AVON termékeket!    *****    Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj! *** Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj!    *****    Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár     *****    FRPG &#9679; FANTASY SZEREPJÁTÉK &#9679;&#12300;&#914;&#923;SM&#923;IW&#12301; &#9679; FANTASY SZEREPJÁTÉK &#9679; EGY SZIGET + 24 MÁGUS &#9679; FANTASY SZEREPJÁT&Eacut    *****    Itt megtalálhatod a legfrissebb híreket, cikkeket, képeket a Golden Globe- és Oscar-díjas színésznõrõl! Katt!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** AVON termékek *** Kereseti lehetõség *** Értékesítõ kollégákat keresek *** sminkek    *****    Esküvõi meghívók! Mindegyik kézzel készült, egyedi. Gyere, nézd meg az oldalamat.    *****    A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)