Tartalom
VB Club 12
 
Közérdekű Információk
 
Tudtad-e ...

...hogy még működik a honlap?

 
Irkák
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Képzelt képriport egy képzelt országból
 
Chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Impresszum

A VB Club 12 hivatalos honlapja. Szerkesztők: Farkas Balázs, Nagy Gergely Józsi E-mail : vbclub@citromail.hu

 
4

Fiktov 3.
Hőgyes korháztól a Körösi térig

Az FKV jármű és útvonal korszerűsítésének okán juni 30-án elmegy az utolsó vilamos is a Cincér utca- Báthori úti vágányokon. A sinek még megvárják a legközelebbi útfelújítást, a vasútbarátok pedig búcsúzni kezdenek a Bartók Béla út Medve tér- Cincér uta közti szakaszán siető G-k től ( beljebb ot a 80-as és 70-es (holnap déltől 8; 15). Az itt közlekedő 11-es járműállománya (10db G ) a 7-esre kerül.
A vonal története a ma már ködös múltban kezdődött. 1884-ben egyesült Az Istvándi HÉV (IHÉV) (Istvándi kikötő- Déli Gyártelep vasútállomás, (A), gőzvontaás) és az Endrédy telep Iparvasút (ETIV) ( Kazinczy utca- Kosztolányi Dezső út (akkor persze még Baromhajtó út- Vécsei töltés Endrédi telep  vasútállomás, (I), villamos vontatás), Fiktovkörnyéki Ipar és Helyiérdekű Vasutak ( FKIHÉV) néven. A két vonalat 1885-ben, Kádárdüllőn- Káposztáson- Kossuth telepen- Hopcságon- Endrédy telepen keresztül, villamosított, kétvágányos pályával kötötték ösze (D; E), Kádárdüllőn óriáshorok, Hopcság- Medve téren háztömbkerülgető épült. Ezzel a nagy kerülőkkel elátott hálózattal FKIHÉV olyan, akkor még önálló Fiktov környéki településekne vállalta közlekedtetését, melyeket addig a lóvasút, és villamos is elkerült ( legközelebb A Szarvasnál, Fiktov egykori városhatárán volt.
1920-ban Fiktov Város önkormányzata megszerezte mind a "Fiktovi Közúti vaspálya Társaság" (FKVT), mind az FKIHÉV tulajdonjogát, a két vállalatot "Fiktovi Egyesített városi Vasutak" (FEVV) néven egyesítette. Az FKIHÉV kerülőit 1925-ig új vonalakkal (Radnóti út, Szarvas (csárda?- tér?- utca?)- Kossuth Kórház (5)) vágta le. Káposztás ellátására  az Addig Medve tér- Kádárüllő- Vasutaselep (C; D) közt közlekedő járatot Káposztás Vasútállomásnál visszavágták (9) ( a Pilinszky utcán keresztül ennek is vágtak a kanyarultjaiból ), Medve tértől Az újonnan kíépített Pipa téri hurokba betétjáratott közlekedtettek (9A).
Kossuth (később Högyes Endre) Kórház 1925-től 1980-ig a Ferenctelep vasútállomástól induló villamosok végállomása volt. a '70-es években létrehoztak egy közvetlen Istvántelep- Pippa tér járatot (6).
Majd eljött 1980 szept. 1-je. Ekkortól kezdve a Bátori úton trolibusz bonyolítja le aforgalmat (Káposztás, Grieg tér- Belváros Tölcsér utca), a Ferenctelepi Járat (1; 11)  Pipa térig jár, ( Medve tér áttvette a Szarvas feladatait), A Káposztási villamos (9) a Radnóty útra terelődött, A Cincér utca Bartók Béla út,- Báthory út közti szakaszán a vilamosforgalom pár nap múlva a kórház előtti végállomásig újra indult (11), ( Így megmaradt a villamosforgalom a Bátori út utolsó méterein), a vágánokat Bátori útttól tovább, illetve a Zölddió utcán "csőtörésig", a hálózattól elvágva meghagyták. A Cincér utcai villamos léte már megnyitása után  1 hónappal megkérdőjeleződött, ugyanis szüneteltetése három napja alatt a betegek, és akörnyék lakói is szinte maradéktalanul átszokak a párhuzamos trolibuszokra. A vállalat vezetőség azonban megtartása mellett döntött, mivel a Széchenyi úton és a Bartók béla úton, körösi Csoma tér -és kossuth telep közt a nagy, átmérős viszonylatok betétjárataként fogták föl, aminek végállomása a túlterhelés szélén álló Pipa tér helyett Högyes Endre kórház. (Betétjárat- betétjárat, De a szséchenyi út nélküle is zsúfolt+ ott van a Héllyalmási sorompó!). A holnaptól kezdődő átalakítások során 1.: szükség van a vonal jármű állományára, 2.: feleslgessé válik a betétjárat ( iskolai szünetben nincs is szükég rá! (ld.: Bp. 2A)).
Tehát juni 30-án hajnalban (értsd.: 8-kor) kiutaztunk a 11-essel Kisfaludy utcába...
I.: 2015 távolodik a Cincér utcában, az utca szélén, várja a jól megérdemelt pihenő Högyes kórháznál.
II.: 2014 kanyarodik Bátori útról cincér utcára- 2015 meg várja, hogy bekanyarodéhasson a bátorira. Érdekes: bár 1920 ban már ugyanaz a vállalat hozta ki a Bátori úton a villamost, mint aki a cincér utcán, vágánykapcsolatot mégsem épített..., ezzel 1980-ig kellet várni. Akkor viszont a Bátorin csak a jobb vágányt hagyták meg, hogy azon keresztül be lehessen jutni a  végállomásra.
III.: 2014 távlodik a Cincér utcában, az utca szélén. Nagy út (18') áll még előtte! Érdekes: Fiktovban már csak az FKIHÉV két útvonalán maradtak meg az út szélein vezetett vágányok (Oskolautca (már ahol még akad vágány), Cincér utca,- Fazekas Mihály út), és volt viszonylat (C), amelyik mind a hármon megfordult!
IV.: 2015 Högyes Endre Kórház végállomáson. Puritán forgalmi létesítmény, egy vágány, a vágányzáró baktól 40 méterre egy 40 méteres kitérő, ehez összesen kettő darab rugósváltó ( így is elfér benne akár 6 kocsi is! ). '80 előtt se volt bonyolultabb, csak a város felöli váltó egyenes gyökénél volt még egy váltó, csúcsal a csonka felé- (kb egyvonalban az álló troliva (jelentem, közzétettem első fiktovi trolis képemet!)) ezen kerestül jöhettek be a villamosok Bátori út- balvágányról (Itt is az út két szélén haladtak a vágányok).
V.: Ha kellene, akkor tolatgatna, de nemteszi, hanem visszafog, majd rövid pihenő után indul.
VI.: Villamos halad Bátori úton Belváros fele.
VII.: villamos (2016) halad Bátori úton, Belvárosból Högyes korházig- megismételhetetlen pillanatok.
VIII.: 2017, József Attila út.
IX.: 2016, ugyanott, csak másik vágányon, másik irányba.
x.: 2014, Réz utca.
XI.: 2017, mint előbb.
XII.: Bartók Béla út, Cincér utca. A megállóban: 1652+6011+1653 (1-es), a háttérben pedig 2015 közeledik.
XIII.: És már itt is van... csak nem 2015, hanem 2018, úgy látszik '15 műszaki pihenőzik...
XIV: G-s életkép, Margó Tivadar utca
XV.: Soó rezső tér
XVI.: Kőtér utca
XVII.: Bogyó utca
XVIII.: Medve tér, 3G ( egy a 11-esen kettő a 70-esen)
XIX.: Kossuth tér, sorompó- mos várunk egy keveset... ( az MD minenért kárpótolt minket )
XX.: Landler Jenő utca- 2014 az "arany" középpályán ( gyakorlatilag óriás járműosztályozó, róla majd máskor).
XXI.:2015, indul a Kőrösi Csoma térről.
2016 érkzik- ringlispillezik, majd férreáll a a hurok be, és kijáratait összekötő vágányon- "tisztára a MAÁV Déli-gyártelep!)
Tisztelt olvasó, ezennel, legünnepélyesebben kijelentem, hogy ezen oldalamat befelyezetnek nyilvánítom, látogaását köszönöm, viszont látásra!

VÉGE!
                

 
Pontos idő
 
Naptár a 2016-2017. évi menetrendi időszakra
2018. Január
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Weit und Breit - Élménybeszámoló
 
Mese egy vasútról
 
Irodalom
 
Kiemelt linkek

A VBClub további képei:

http://indafoto.hu/vbclub/
collections

A MÁV honlapja:

www.mav.hu

A MÁV-Start Zrt. honlapja: 

www.mav-start.hu

A MÁV-Cargo honlapja:

www.mavcargo.hu

A BKV Zrt. hivatalos honlaja:

www.bkv.hu

A Fővinform honlapja: 

www.fovinform.hu

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja: 

www.met.hu

A Közlekedési Múzeum honlapja:

www.km.iif.hu

 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
Tartalom

Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk! KATT KATT KATT KATT    *****    Nem lehet saját lovad? Nevelj virtuálisan ITT! Nevelj, versenyezz, licitálj szebbnél szebb lovakra!    *****    -Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Naptár,Design!-    *****    The Resident - A kórházi drámasorozat január 21-én indul Matt Czuchry és Emily VanCamp fõszereplésével! Nézzetek be!    *****    Mindenféle kérdésedre õszinte választ kaphatsz a valódi Kérdõasztrológia segítségével.    *****    Részletes személyiség és sors analízis / születési horoszkóp / ajándék 3 év elõrejelzéssel. Most érdemes ide látogatni!!    *****    Ha diplomás asztrológust keresel, aki BECSÜLET KASSZÁS alapon ad tanácsot és INGYEN OKTAT, akkor keress bizalommal!    *****    A BIOTÉRKÉP AZ IGAZI KARMA! MEGMUTATJA PONTOSAN,MILYEN FELADATTAL SZÜLETTÉL.EGY PRÓBÁT MEGÉR. SOK SEGÍTSÉG MINDEN NAP!!!    *****    Megnyitott a madárvendéglõ! Gyertek vendégségbe ti is Mályvához és Pipitérhez! Irány a Mesetár!    *****    Megnyitottam cikkes, véleményes blogomat! Sok-sok érdekes bejegyzéssel várlak naponta, ne hagyd ki! - Alice    *****    Sztárokról és idolokról írok,ajánlókat hozok,tippeket és tageket osztok meg veletek!Nézz be egy blogkóros lány oldalára!    *****    Az igazi karma a horoszkópodban a Felszálló holdcsomópont,a Chiron,a Lilith (Fekete Hold),Rendeld meg most!Várlak, katt!    *****    családi adókedvezmény 2018 nyomtatvány letöltés, feltételek tudnivalók    *****    Rendelj születési horoszkópot és 3 év elõrejelzés ajándékba a tiéd. Ne feledd a horoszkóp a lélek tükre,bele kell nézni!    *****    családi pótlék utalás 2018 - csp utalás - utalás idõpontja 2018 - családi pótlék kifizetések !    *****    Ismerd meg az Olicity párost! Minden a Zöld Íjász címû sikersorozat imádott szerelmespárjáról! Mindennap friss!    *****    SZEREPJÁTÉK! Ha aktív oldalon szeretnél játszani, nézz be és légy része egy egyedi történetnek! Csatlakozz!    *****    Karácsonyi képekkel vár a Mesetár! Kukkants be a két nyuszihoz és Miska macskához! Boldog ünnepeket kíván: Nyuszi Mama    *****    Kellemes Karácsonyi Ünnepet és Békés, Boldog Új Esztendõt Kívánok minden Kedves látogatómnak!    *****    Kellemes Ünnepeket kíván Neked is a Zara Larsson Magyarország! - Kellemes Ünnepeket kíván Neked is a Zara Larsson HU!