Tartalom
VB Club 12
 
Közérdekű Információk
 
Tudtad-e ...

...hogy még működik a honlap?

 
Irkák
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Képzelt képriport egy képzelt országból
 
Chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Impresszum

A VB Club 12 hivatalos honlapja. Szerkesztők: Farkas Balázs, Nagy Gergely Józsi E-mail : vbclub@citromail.hu

 
3

Fiktov- 2. túra
A Csigadüllői hegypálya, és a Pollák Mihály utcai lóvasút
az első részben már jelzett hálózatmegújítás során előrelátatóan megszűntetésre kerül a 10-es villamos, Fiktov utosó 20 évének egyik ékköve! Ennek a sajnálatos (de nem éppen egetrengető) eseménynek közeledtét érezve vendéglátóm, Brahi (Branhauber Imre) társaságában, a délelőtti túra friss emlékével lábamban, bejártam eme kontinentális viszonylatot.

 I.: Kezdjük az ásszal! 1518 A szent Orbán kápolna előtt. A Fiktov Trep-jobbart- Druska-balpart közti városrészeibe ( II. kerület) nyomul be a Sepres hegység egyik déli- keleti nyúlványa, a Szamál-hegy. Ennek legkeletibb területe Fiktov-Szegfűhalom városrésze. Ennek egy északi, lankás nyúlványa a "Csigadüllő" (régen nevezték Törökdüllőnek is, kifli alakja miatt). Szegfűhalom alsó harmadát kertes társasházak, villák-, Felső kettőharmadát pedig erdőfoltokkal tarkított szölők borítják (itt van a Zó- a csodák csodája is) . A szöllőkultúrához kapcsolódik a Szent Orbán- út, tér, és az ezeken található védett klasszicista Lakó (nyaraló) présházak, és az ugyancsak védett szent Orbán kápolna. A csigadüllőt 1980 tól építették be nagypanel-lakóteleppel (botcsánat- ez egy VB-számára könnyen félreéthető!), ami mostantól arról is híres, hogy itt töltöm a nyarat, míg kinyit a kollégium. A panelházak sávja, és a Mikod- Bölényes vasút töltéskönyöke közt pedig parkok, fasorok közt kertvárost építettek, társasházakkkal ( pl: Csiga utca ), kertes családi házakkal. Alakótelep kiszolgállására 1981ben (ama bizonyos Báthory úti vonalfelszedés idején! ) az addig A Ferenctelepi MAÁV állomást Pollányi Mihály utcán át elérő 1est a Lumumba útján (ma Erdős Pál út) át kivezették Csigadüllő lakótelepig. A felhagyott Pollányi Mihály utca jobbvágányán ( a ballra rászélesítették az utat..., illetve fásították ) A lakótelep és MAÁV Ferenctelep közt megindult a 10es. fordulóideje kerek 10 perc volt, így nm igényelt túl sok járművet. Mégis (vagy tán épp ezért) 4 darab EM jelü favázas kocsit jelöltek ki a forgalom ellátására (vélhetően az 1981-es év kaotikus állapotait próbálták előbb túlélni, illetve igyekeztek beszerezni 20 db G+ típusjelű motorkocsit, amivel leválthatták volna az EM-eket. Azonban a megrendelés a kis darabszám miatt kútbaugrott, így maradtak az EM-eket). Még 1981-ben kért a II.ker tanács egy Csiga utcai villamost. Az FKV 1982-ben átadta a kívánt szakaszt, s ráa a 10est vezette, aminek így külső végállomása Csigadüllő lakótelepről Szent Orbán kápolnára módosult. Az új végállomás műemlékjellegű környezetébe a favázas kocsi még illet is, a járműigén 4 ről 6 kocsira változott. ez azt eredményezte, hogy az FVK forgalomban tartotta (10 és 40 sz. vonalakon) 20 db még működőképest favázas motorkocsiját. A vállalat dolgozói további 20 éven keresztül ápolgatták sokak (a lakóknak is) kedvenceit. Azonban napjainkra sújosan túllépték azt az 60-70 éves életkort, amikor még megtehetik egy kocsi naponkénti, egészműszakba való kiadását. Az elkövetkező egy-két év járműállomány- korszerűsítésének első lépése a 20 darab EM selejtezése lesz. Az 1512; 1515; 1621; 1628 kocsik noszalgia célra működőképsen megtartva, további 6 kocsi bányánakk lesz félreállítva, 10 kocsit eladnak . A 10-es forgalmát járműhiány miatt előreláthatatlan ideig szüneteltetik. A csiga utca forgalmát esetleg A 201-as busszal vennék át ( az önkormányzat nem igényli, hiszen ez kerülőre kényszerítené a kadarkaiakat.
 II.: 1518 elindul szent Orbán térről.
 III.: a Kép a villamos végállomása meletti melvédről készült. Láthatjuk milyen magasan vagyunk MAÁV Ferenctelephez képest!
 IV.: 1511 érkezik. Egyszrű, egyvágányos vonal, semmi kitérő, elegáns, 1920-as éveket idéző ütközőbak, 1925 ben épített, favázas, líraszedős villamos, ácsolt esőbeálló. Mint Hűvösvölgy, csak 25 évvel korábban építeették!.
 V.: 1511, Csapodi Vera utca. Nem én tartom ferdén a gépem!- valóban lejt a pálya (Fiktov első és utolsó ilyen látványos emelkedőlye.)
 VI.: 1518, Lánczos kornél utca. Itt már kezd vége lenni a ligetes, társasházas városrészek. Háttér már a Csigadüllő lakótelep.
 VII.: a 10-es és 1-es csatlakozása ( 20 m erejéig kétvágányos a 10es)
 IX.: 1518, Csaba utca.
 X.: 1621, 1648+6009+1649, Csaba utca fa-acél-acél-acél. EM (méghozzá egy védett), Et (távos), Ep. Már csak egy "melósötös" hiányzik.
 XI.: 1518, Pollányi Mihály utcából kanyarodik az Erdős Pál útra ( 1511 úgylátszik pihen).
 XII.: 1621, Népszinház utca. a Pollányi Mihály út valamikor 1880 és 1920 közt épült ki. Eklektikus, szecessziós háztömbök váltják egymást,- az út szélén platánsor. Pletykák szerint a 10-esen hétvégénként nosztalgia kölekedés lesz ( A 4 EM-el, egy-egy újjáépített D-vel c-vel (villamos) A, B lóvasúti kocsikkal). lovak legyenek a patkójukon!
 XIII.: favázasok egymás közt: 8600+8601 ( tartózkodó,- melegedő; utasváró- személypénztár ) 1621, 1511.
 XIv.: a vonal végállomása jeleneg két csonkavágány. Az egyiknek folytatásában a már említett állókocsik állnak, a másikon az 1A hurokvégállomásába csatlakozik.
 Xv.: Búcsúzóul: Pollányi Mihály utca platánjai alatt eltűnő 1621.
 Végszó: nézzünk bizíakodva a jőbe! ( pletyka "házi G"-k legyártásáról!)
 VÉGE!
   
              

 

 
Pontos idő
 
Naptár a 2016-2017. évi menetrendi időszakra
2017. Szeptember
HKSCPSV
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
<<   >>
 
Weit und Breit - Élménybeszámoló
 
Mese egy vasútról
 
Irodalom
 
Kiemelt linkek

A VBClub további képei:

http://indafoto.hu/vbclub/
collections

A MÁV honlapja:

www.mav.hu

A MÁV-Start Zrt. honlapja: 

www.mav-start.hu

A MÁV-Cargo honlapja:

www.mavcargo.hu

A BKV Zrt. hivatalos honlaja:

www.bkv.hu

A Fővinform honlapja: 

www.fovinform.hu

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja: 

www.met.hu

A Közlekedési Múzeum honlapja:

www.km.iif.hu

 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
Tartalom

A karma és az asztrológia kapcsolata    *****    Engedd meg, hogy horoszkópod elkészítésével szabad választásodban segítségedre lehessek. Várlak a csillagjövõ oldalon!!!    *****    &#9835; Vár Téged is az egyetlen magyar nyelvû, megbízható Zara Larssonnal foglalkozó forrás! &#9835; ZL Hungary &#9835; ZL Magyarország &#9835;    *****    WISE-VOGUE | MERT A DIVATBAN IS LEHETSZ BÖLCS! - ÚJ BLOG TERMÉKTESZTEKKEL, TIPPEKKEL, ÖTLETEKKEL A MINDENNAPOKRA    *****    Nettó Bruttó Bérkalkulátor 2018    *****    A HUN Tv kezet nyújt, Asztrológiai elõadásom az Élet Magazin mûsorában.    *****    INGYEN letölthetõ OSHO könyvek, ezoterikus olvasmányok, Asztrológia: tanácsadás, oktatás.    *****    ***Munkatársakat keresek kezdetben mellékjövedelemként / Napi 1-2 óra munkával, majd késõbb akár fõállásban is!***    *****    Ingyenes tanácsadás,rendeld meg a tetszésed szerinti elemzést és minden kérdésedre választ adok.Részletek az oldalon!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    Csillagászati ismeretek kézdõk és haladók részére. INGYENES ASZTRO-suli minden tanulni vágyónak!    *****    ** Portálépítés - G-Portál & HTML & CSS & Wordpress segítségek, kódok, sablonok, egyedi scriptek **    *****    ASHLEY TISDALE! Újra megnyitott az oldal! ASHLEY TISDALE! Újra megnyitott az oldal! ASHLEY TISDALE! ASHLEY TISDALE!    *****    CSILLAGKÉPEK - a fokok szimbólumai    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - 6 ÉVE ONLINE - SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - 6 ÉVE ONLINE - SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG    *****    JENNIFER LAWRENCE MAGYARORSZÁG JENNIFER LAWRENCE MAGYARORSZÁG JENNIFER LAWRENCE MAGYARORSZÁG JENNIFER LAWRENCE    *****    Minimálbér, garantált bérminimum és szakmai minimálbér 2018 évben - 4 és 6 órás részmunkaidõs foglalkoztatás bére!    *****    Minimálbér, garantált bérminimum és szakmai minimálbér 2018 évben - 4 és 6 órás részmunkaidõs foglalkoztatás bére!    *****    WISE-VOGUE | MERT A DIVATBAN IS LEHETSZ BÖLCS! - DIVATBLOG TERMÉKTESZTEKKEL, TIPPEKKEL, ÖTLETEKKEL A MINDENNAPOKRA    *****    ANEZKABLOG megnyitotta kapuit, ahol a valódi, õszinte életét, véleményét olvashatjátok el!